Ο εθελοντισμός είναι μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων ή προγραμμάτων και αναλαμβάνεται:
προς όφελος της κοινότητας και του εθελοντή | με την ελεύθερη βούληση του ίδιου του εθελοντή και χωρίς καταναγκασμό | χωρίς οικονομική αμοιβή, και | μόνο σε θέσεις που προορίζονται για εθελοντές.

9 Νοεμβρίου 2011

Εθελοντισμός, μια «επιμορφωτική διαδικασία»


Μια από τις πιο ψύχραιμες και αναλυτικές ενημερώσεις για το θέμα του εθελοντισμού, έκανε χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η επιστημονική συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς Αγγελική Μπούρα, καταλήγοντας στην τοποθέτησή της ότι «δεν έχει να κάνει μόνο με το να μαζεύουμε προσόντα, αλλά έχει και την πλάκα του, στο κάτω-κάτω».

Η χρονική συγκυρία της εκδήλωσης ήταν και αυτή «σημαδιακή». Η κα Μπούρα χαιρέτισε εκ μέρους του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς Γιάννου Λιβανού, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί «λόγω των πολιτικών εξελίξεων» όπως αναφέρθηκε. Η εκπρόσωπός του τόνισε ότι ο ρόλος του εθελοντισμού αναβαθμίζεται σε περιόδους δύσκολες, όπως είναι αυτή που διανύουμε, αλλά μερικά πράγματα δεν πρέπει να παρανοούνται: ο εθελοντισμός δεν είναι τζάμπα εργασία, ούτε πρέπει να «σβήνει» θέσεις εργασίας. «Αν αντιληφθούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, απλά αποχωρούμε» τόνισε η κα Μπούρα για ένα πρόβλημα που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει λείψει μέχρι τώρα. Τόνισε επίσης, ότι ο εθελοντισμός δεν είναι cost free, έχει δηλαδή χρηματικό κόστος και πρέπει να εξασφαλίσει τους πόρους του.
Το ευρωπαϊκό προφίλ του εθελοντή είναι πάνω κάτω το εξής: άνδρας, 30-50 ετών, απόφοιτος λυκείου και πάνω, αλλά με μετρήσεις σε εθελοντικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν κυρίως με τον αθλητισμό. Η Ελλάδα είναι στη χαμηλότερη θέση από τα 15 μέλη της Ε.Ε. στα οποία έγινε η έρευνα, ωστόσο έχει και τα λιγότερα στοιχεία, οπότε η έρευνα πιθανώς να μην είναι απόλυτα ακριβής. Λιγότερο θετικοί είναι οι ανατολικοευρωπαίοι, καθώς, όπως είπε η κα Μπούρα, συνδέουν τον εθελοντισμό με την εργασία που επιβαλλόταν από το κόμμα, σε καιρούς «υπαρκτού σοσιαλισμού».
Υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα. Όπως είπε η κα Μπούρα, δεν προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη για εθελοντές (για παράδειγμα δασοπυροσβέστες, διασώστες) και αντίστοιχα, δεν υπάρχει ένα καθεστώς ανταπόδωσης, δηλαδή ένα νομικό πλαίσιο που να καλύπτει τον εθελοντισμό.
Στην Ελλάδα, την ευθύνη της δημιουργίας ενός «μοριοδοτικού» συστήματος για εθελοντές με «πόντους» που θα αναγνωρίζονται στην αγορά εργασίας ή σε ακαδημαϊκό επίπεδο, θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας.
Επίσης, μια παράλληλη δράση είναι η EVHAC, η προσπάθεια δημιουργίας δηλαδή ενός «καταλόγου» εθελοντών που θα μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, με την ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ακόμα: τρία ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να παρέχουν χρηματοδότηση για εθελοντικές προσπάθειες: Τα Youth in Action, Europe for citizens και Lifelong learning.
κα Μπούρα κάλεσε τέλος τους εθελοντές και τις οργανώσεις να καταγραφούν μέσω της ιστοσελίδας volunteers.neagenia.gr, καταγράφοντας παράλληλα εκεί και τις προσωπικές τους εμπειρίες. «Ο εθελοντισμός είναι ανατροπή, αλλαγή των κακώς κειμένων» είπε χαρακτηριστικά.


«Ξεκινάει από την καρδιά μας».
Το παρών έδωσαν τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, όσο και ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Ο μεν κ. Αλμπάνης τόνισε στο χαιρετισμό του ότι «είναι εξαιρετική επιμορφωτική λειτουργία ο εθελοντισμός και πρέπει να ξεκινάει από την καρδιά μας», ο δε κ. Φίλιος είπε μεταξύ άλλων ότι «ένα μικρό κομμάτι από αυτά που παίρνουμε από την κοινωνία, πρέπει να τα επιστρέψουμε». Τόνισε ακόμα ότι ο δήμος Ιωαννιτών είναι ανοιχτός στις προτάσεις και τις συνεργασίες, παραπέμποντας και στο δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Τσαμπαλά που έχει την ευθύνη των εθελοντικών ομάδων.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του Γραφείου Διασύνδεσης η κα Κατερίνα Γούλα, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι η επιλογή του πανεπιστημιακού χώρου για την εκδήλωση δεν ήταν τυχαία, καθώς «οι ιδέες του αναπτύσσονται σε ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών». Στο ισόγειο του συνεδριακού κέντρου του πανεπιστημίου, εθελοντικές ομάδες και πρωτοβουλίες είχαν στήσει περίπτερα με ενημερωτικό υλικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου