Ο εθελοντισμός είναι μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων ή προγραμμάτων και αναλαμβάνεται:
προς όφελος της κοινότητας και του εθελοντή | με την ελεύθερη βούληση του ίδιου του εθελοντή και χωρίς καταναγκασμό | χωρίς οικονομική αμοιβή, και | μόνο σε θέσεις που προορίζονται για εθελοντές.

13 Δεκεμβρίου 2011

Συμμετοχές στην εκδήλωση για τον Εθελοντισμό του Δήμου Αιγιαλείας



Tο 2011, έχει χαρακτηριστεί σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη».
Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε εκδήλωσης  από το Δήμο Αιγιαλείας με στόχο την ανταλλαγή απόψεων του Δήμου και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας  με τις εθελοντικές οργανώσεις που χρόνια τώρα δραστηριοποιούνται στην περιοχή  και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, ώστε να καρποφορήσουν οργανωμένες πρωτοβουλίες  προς όφελος όλων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ομιλητές-εθελοντές από τις παρακάτω εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Αιγιάλεια και την Πάτρα.

Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ»
Είναι ένας Σύλλογος που αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, 27 χρόνια μετά την ίδρυση της η Φλόγα έχει εκπροσώπους με πλούσια δράση στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
Ως σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών του και στην υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων φίλων του.

Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία
Είναι ένας σύλλογος  που εδώ και λίγα χρόνια έχει αναγορεύσει μια απλή σκέψη αλληλεγγύης σε έργο πνοής που το ακολουθούν με ευλαβική συνέπεια πολλοί φίλοι από την Πάτρα οι οποίοι μάλιστα βραβεύτηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για την προσφορά τους.  

Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ.
Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1976 με σκοπό τότε την ηθική και οικονομική στήριξη των απόρων ασθενών με καρκίνο που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ».
Εξελικτικά έγινε ένας οργανωμένος εθελοντικός φορέας με 1200 μέλη και 160 εκπαιδευμένους εθελοντές.

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
Ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ' αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.
Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.

Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με την επωνυμία «ΠΛΗΡΩΜΑ 94», έχει ως κύριο σκοπό την δραστηριοποίησή της εντός και εκτός της καρναβαλικής περιόδου. Μπορεί το Καρναβάλι ν’ αποτελεί τον πυρήνα των σκοπών του «Πληρώματος 94», ωστόσο οι δράσεις του  επεκτείνονται και σε αξίες όπως η ερασιτεχνική δημιουργία, ο εθελοντισμός, η οικολογική συνείδηση, η ομαδική δραστηριότητα και η προσφορά στον συνάνθρωπο.

Εθελοντική ένωση Πολιτών της Πάτρας  που συγκεντρώνονται γύρω από την κοινή τους αγάπη για την πόλη τους. Είναι μία ανοικτή κοινότητα, χωρίς ιεραρχικές δομές και ρόλους, που λειτουργεί με συλλογικότητα.
Είναι εθελοντές,  προσανατολισμένοι στην δράση.  Πρόκειται για τους RATRINISTAS.

Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αιγίου
Πρόκειται για ένα Σωματείο Φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό. Συστάθηκε το 1997 κυρίως από γονείς ατόμων με αναπηρίες με σκοπό να δημιουργηθεί ένα Κέντρο ημερήσιας φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης στο Αίγιο. Τίποτα παρόμοιο μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε στην περιοχή μας και τα «παιδιά» παρέμεναν στα σπίτια τους χωρίς να αξιοποιούν τις δυνατότητες τους.

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιάλειας «Ο Δεσμός», που χρόνια τώρα έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με εθελοντές αιμοδότες με πολύτιμη προσφορά για τον συνάνθρωπο.


Ευχαριστούμε την καθηγήτρια μας κ. Αγάθη Δούκα για τιςχρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου